Kawasaki Ninja ZX Forum banner

Wskaźnik immobilizera

12K views 10 replies 3 participants last post by  bluesilver  
#1 ·
Cześć, to mój pierwszy raz na tym forum, więc przepraszam, jeśli to pytanie zostało już zadane, szukałem, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi, której szukam.

Właśnie odebrałem fabrycznie nowy model 2018 ZX14R.

Zauważyłem to dopiero teraz, około 3 godziny po zabraniu go do domu.
Kiedy wyłączam kluczyk zapłonu (wszystko wyłączone), na desce rozdzielczej miga czerwone światło (to obok lewego kierunkowskazu).
W instrukcji obsługi jest ono wymienione jako wskaźnik 3 i nazywane wskaźnikiem immobilizera.

Pytanie brzmi: czy światło powinno migać, gdy wszystko jest wyłączone?
Nie świeci się, gdy motocykl jest uruchomiony i jedzie.
Na stronie 53 jest napisane, że będzie migać przez 24 godziny, a następnie sam się wyłączy.
Chciałbym tylko wiedzieć, czy to prawda, ponieważ jest to pierwszy motocykl, który miałem ze światłami migającymi po wyłączeniu.
Czy rozładuje akumulator, jeśli nie będzie używany przez ponad tydzień?
Czy jest jakiś sposób, aby po prostu od razu wyłączyć to migające światło, gdy wszystko jest wyłączone?

Wszelkie informacje byłyby bardzo mile widziane,
Pozdrawiam.

#3 · (Edited)
Dzięki za powitanie, doceniam.
Nie jestem też pewien, czy powinno to być dostarczone z tylną owiewką, która siedzi nad siedzeniem pasażera, czy też nie? Dostałem bagażnik i torbę Ventura w ramach umowy, wszystkie te rzeczy zauważam dopiero teraz.
Czy powinienem również zapytać ich o tylną owiewkę, czy jest to akcesorium?
Czy po prostu nasuwa się na tylną część siedzenia pasażera?
Mam model z amortyzatorami Ohlins.
Pozdrawiam.

#5 ·
Tak, z Australii. Ta wersja ma amortyzatory Ohlins, hamulce Brembo.
Nie martw się o osłonę siedzenia, tylko o czymś innym, o czym pomyślałem.
Głównie szukam informacji na temat tego migającego światła,
Mam nadzieję, że ktoś tutaj będzie w stanie rzucić trochę światła na to, co to jest lub czy muszę to zwrócić.
Pozdrawiam.

#6 ·
Po przeczytaniu instrukcji obsługi okazuje się, że wskaźnik miga, jeśli coś jest nie tak z temperaturą płynu chłodzącego lub napięciem akumulatora. Rozpoznaje również Twój kluczyk, więc będzie migać nieprzerwanie przez 24 godziny jako środek bezpieczeństwa i żaden inny kluczyk nie uruchomi motocykla. Zasadniczo unieruchamia silnik. https://www.manualslib.com/manual/1218606/Kawasaki-Zzr1400.html?page=43#manual

#7 ·
Na zdrowie, tak, zasadniczo jeśli silnik pracuje i jest włączony, to jest problem, ale mój jest wyłączony podczas pracy, więc nie ma problemu. Problem pojawia się tylko wtedy, gdy wszystko jest wyłączone i wtedy miga, jak wspomniałeś. Chyba będę musiał poczekać pełne 24 godziny i zobaczyć, czy przestanie migać. Trochę dziwne, że ma migać przez 24 godziny. Mam nadzieję, że istnieje sposób, aby po prostu je wyłączyć, aby nie migało, gdy wszystko jest wyłączone. Doceniam jednak wkład, po prostu czegoś, o czym nie wspomnieli w sklepie.

#8 · (Edited)
Wszystkie modele spoza USA, które widziałem, mają inny tylny element (mniejszy), aby pomieścić uchwyt dla pasażera. Aby zamontować osłonę siedzenia, należy zdjąć uchwyt dla pasażera i wymienić tylny element (w przeciwnym razie, jeśli zdejmie się osłonę siedzenia i nie założy się uchwytu dla pasażera, będzie dziura za siedzeniem).

#9 ·
Dzięki za tę informację, doceniam.
Czy muszę to robić za każdym razem, gdy wyłączam motocykl, aby kontrolka ostrzegawcza nie migała? A może wystarczy to zrobić tylko raz i motocykl to zapamięta?

Tak, australijska wersja jest dostarczana z uchwytem dla pasażera, a także z opcją zamontowania centralnej podpórki, w moim przypadku centralna podpórka zostanie zamontowana, gdy tylko będą ponownie dostępne.
Myślę, że zostawię moją bez osłony, ponieważ tak naprawdę nie chcę jej wymieniać na inny element tylny, podoba mi się wygląd tyłu mojego motocykla, ale warto wiedzieć.

#10 · (Edited)
Myślę, że musisz to robić za każdym razem. Zrobiłem to wcześniej i nie pamiętam, żeby nie było tego następnym razem.

Tył wygląda tak samo zarówno z większym US, jak i mniejszym, niestandardowym elementem tylnym, jedyna różnica polega na tym, że w wersjach US nie ma wyciętego miejsca za siedzeniem na uchwyt. Jeśli więc Twój model ma uchwyt i go usuniesz, będziesz miał dziurę za siedzeniem, chyba że wymienisz również mały element tylny za nim na dłuższy element US, który zakrywa miejsce na uchwyt. Jeśli założysz osłonę siedzenia i nie wymienisz małego elementu tylnego, będzie wyglądać dobrze, ponieważ osłona siedzenia zakryje otwór. Kupiłem dodatkowe siedzenie i zamontowałem na nim osłonę siedzenia, usunąłem uchwyt i wymieniłem element tylny na wersję US. Teraz mogę po prostu zamieniać siedzenia, aby mieć lub nie mieć osłony siedzenia, bez konieczności przykręcania/odkręcania. Zazwyczaj jeżdżę z osłoną siedzenia (myślę, że motocykl wygląda z nią o wiele lepiej), ale zmieniam siedzenie bez osłony, gdy muszę przewieźć pasażera lub torbę na tył.