ZX Forums

ZX Forums (https://www.zxforums.com/forums/)
-   ZX-7R Forum (https://www.zxforums.com/forums/zx-7r-forum/)
-   -   Speedometer Cable install (https://www.zxforums.com/forums/zx-7r-forum/60087-speedometer-cable-install.html)

heckhole 03-15-2012 08:40 AM

Speedometer Cable install
 
99 ZX7r, got a replacement Speedometer cable to install. I see where it connects on the speedo, but where in the EFF does the other end connect to on the bike? :headscratch

Also, which end connects to the speedometer? The end with the notch or the allen type end?

Bullitt 03-15-2012 09:02 AM

Left side of the front wheel

Josh

heckhole 03-15-2012 09:07 AM

Really that simple eh? :nana

Dammit.

heckhole 03-17-2012 02:14 PM

I still don't see where it connects. Help please hah

christikitty 03-17-2012 02:37 PM

You don't see the speedo drive with a nipple on it? Should be right there acting as a spacer.

Bullitt 03-17-2012 02:57 PM

Left side of the front wheel, there should be a silver speedo drive. If that's gone, somebody removed it and installed regular spacers.

Josh

heckhole 03-18-2012 03:20 PM

I believe I found where it goes. Sitting on the bike it is on the left side, almost on the bottom of the fork where it threads in.

I set the slotted end, tightened it down and carefully installed the allen type end into the gauge. No go on the speedo. We heard a clicking sound at low speeds, disconnected it and got the click to go away, but still doesn't read on the gauge. Any chance we're just dumb and aren't connecting this right? If I connect the cable to the wheel and roll the bike, I clearly see it spin.

christikitty 03-18-2012 06:50 PM

Speedo head might be bad.

90zxr750 03-18-2012 07:00 PM

make sure its pushed far enough in the gauge. or like the above post said and the reciever end is "stripped"

Throwback7R 03-18-2012 08:48 PM

Could be the speedo is bad just like christikitty said. mostlikely a gear inside of it.

Masta Squidge 03-18-2012 09:02 PM

typically the drive units strip out. they have plastic gears inside of them.

I had the one in my nighthawk take a shit one day when I left class. Drove around for like 2 months without a speedo, put it away for the winter... drove it some more... and only when i decided to sell it did I discover just how easy they are to replace.

heckhole 03-19-2012 08:52 AM

I know for a fact the part on the fork works, I connected it on the wheel and spun the front tire... So I'm thinking the speedo itself must be bunk?

I can put the square end into the speedo and turn it by hand and absolutely nothing registers on it. If I remember correctly this is when I heard the clicking sound.

Is it possible to buy parts for the speedo new or are we talking used from ebay?

When my buddy bought the bike, the previous seller said the speedo cable "exploded" off the bike on his last trip of the season. He supplied the new cable.

heckhole 03-21-2012 08:29 AM

Quote:

Originally Posted by heckhole (Post 733360)
I know for a fact the part on the fork works, I connected it on the wheel and spun the front tire... So I'm thinking the speedo itself must be bunk?

I can put the square end into the speedo and turn it by hand and absolutely nothing registers on it. If I remember correctly this is when I heard the clicking sound.

Is it possible to buy parts for the speedo new or are we talking used from ebay?

When my buddy bought the bike, the previous seller said the speedo cable "exploded" off the bike on his last trip of the season. He supplied the new cable.

Bump

2fat2fly 03-21-2012 09:12 AM

Quote:

Originally Posted by heckhole (Post 733360)
Is it possible to buy parts for the speedo new ?

.



Yes....

http://www.ronayers.com/Fiche/TypeID.../Group/Meter(s)

ZXgreen7r 03-21-2012 11:59 AM

Quote:

Originally Posted by christikitty (Post 732593)
You don't see the speedo drive with a nipple on it? Should be right there acting as a spacer.

Quote:

Originally Posted by christikitty (Post 733070)
Speedo head might be bad.



Christi Said nipple and head :mfclap


:rotflmao:rotflmao:rotflmao:rotflmao:crazyloco

christikitty 03-21-2012 04:53 PM

LOL Yes I did!!

heckhole 03-22-2012 06:38 AM

Quote:

Originally Posted by 2fat2fly (Post 734393)


This would explain why on any of the parts fiches I looked at, I couldn't find it. I've been looking for gauges, not meters. :nana

Looks like I can pop the current elbow off, see if that rotates and if it does work, it's safe to blame the speedo head? :tard

ghost_xero 03-23-2012 12:57 PM

also is the cable lubed? its supposed to be lubed up really good like a butthole about to be penetrated

juancarlos66 07-14-2013 07:48 AM

How do you get the end off under the gauge ? I can't even get my hand in to turn the cable attachment.


All times are GMT -7. The time now is 03:31 AM.

Powered by: vBulletin 3.8.8
Copyright ©2005-2010 - www.zxforums.com
Website designed and developed by Random Computers
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome